STIHL Historija

STIHL Historija

Stihl, službeno Andreas Stihl AG & Company KG.

Svjetski poznati njemački proizvođač motornih pila i šumarske opreme sa sjedištem u Waiblingenu kraj Stuttgarta.

STIHL je započeo sa vizijom jednog čovjeka.

Kompaniju je 1926. osnovao inženjer Andreas Stihl, čiji su potomci i dan danas vlasnici.

Danas, nakon više od 90 godina grupacija zapošljava oko 14 900 radnika i ostvaruje prosječnu godišnju dobit u iznosu od oko 3 milijarde eura.

Kao kompanija, imaju preko 35.000 dilera u više od 160 zemalja.

STIHL je postao omiljeni izbor mnogih profesionalaca i hobi baštovana širom svijeta radi naših prvoklasnih proizvoda i načina proizvodnje.

1927

Godinu dana nakon osnivanja svoje kompanije, Andreas Stihl otvara fabriku u Bad Kanštatu, u blizini Štutgarta. Zgrada je tokom rata teško oštećena i Stihl seli proizvodnju u Waiblingen gdje se i danas nalazi.

1930-ih: Obuka šegrta

Od najranijih godina STIHL je vjerovao u razvoj dobrih kadrova.

1930-ih

Jedna od prvih benzinskih STIHL motornih pila za dva čovjeka.

1954: Počinje diverzifikacija

Dodatni dio za montažu pretvara BL motornu pilu u bušilicu za zemlju.

1959: Legendarna STIHL Kontra motorna pila

Ostvarila se vizija Andreasa Stihla sa laganim, nosivim lancem testere koji je doveo revoluciju u industriju prerade drveta.

1970-ih

Proizvodni procesi postaju sve više mehanizovani. Kosa postaje sve jača!

1970-ih: STIHL logo

Evolucija STIHL logotipa odražava diverzifikaciju opsega. Prvobitno zamišljen kao simbol rada u šumi, a u svijetu se prepoznaje kao marka za kvalitetan alat.

1971

Kako bi se ispunili visoki standardi kvaliteta i pouzdane isporuke, zahtijeva velike uloge.  STIHL otvara livnicu u Prumu-Veinsheim. Fabrika proizvodi komponente kao što su kućišta za motorne pile i električne alate.

1973

Osnivač kompanije, Andreas Stihl umire u 76. godini života. Menadžment preuzimaju Hans Peter Stihl i njegova sestra Eva Mair-Stihl.

1974
Osnovana je korporacija u Sjedinjenim državama.

1978
Osnovan je Andreas Stihl Ltd u Velikoj Britaniji.

1985

Lumberjacksi su dugo testirali svoju snagu sa sjekirom i lancem. Koristili su  takmičarski duh pokazujući svoju vještinu, pokrenuta je serija STIHL ® TIMBERSPORTS ® . Danas imaju globalnu bazu fanova koji prate događaj uživo i na TV-u.

1992: VIKING

STIHL stiče dodatnu proizvodnju baštenske opreme sa Vikingom. Sa sedištem u austrijskom Tirolu kompanija se brzo širi pod vođstvom dr Nikolas Stihla – unuka osnivača grupe.

2000

Ulazom u novi vijek STIHL pokreće inovativni koncept multi-alata. Razdvajanje osovine omogućava čitav niz alata koji se pokreću jednim motorom. Danas se prepoznaje po nazivu Kombi Sistem.

2004

STIHL otvara svoj Centar za umjetnički inžinjering u Waiblingenu, na vrijeme i u okviru budžeta. Projekat predstavlja € 40 miliona investicije u budućim Stihl istraživanjima i razvoju infrastrukture.

2008

Viking plasira na tržište jedinstvenu traktor kosilicu. Dizajniran od strane austrijskog tima, na novom modelu se radilo više od četiri godine (17.000 sati).

2009

STIHL plasira na tržištu novi akumulatorski električni alat na tržištu sa postavljanjem dva nova standarda makaza za žive ograde. Tih, moćan i trajan izvođač, nove modele su pohvalili baštovani.

2010

Potpuno elektronski sistem za upravljanje motorom, Stihlova M-Tronic tehnologija čini MS 441 C-M pilu najnaprednijom motornom pila ikada. Self-tuning motor.

2011

Nova era počinje sa dolaskom kompletnog asortimana snažnih STIHL akumulatorskih baštenskih alata. Čista, tiha i dugotrajna litijum-jonska baterija daje snagu svakom pojedinačnom od pet alata koji stoje na raspolaganju.

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Pozovi odmah
Lokacija