Historija Makita Korporacije

Historija Makita Korporacije

Osnivanje Makite 1915. godine

Sve je počelo prije nešto više od 100 godina sa motorom. Makita Koropracija je osnovana 1915. godine kao kompanija koja se bavi prodajom i servisiranjem električnih motora. Danas, Makita kao svjetski brend sa podružnicama u više od 40 zemalja svijeta, je lider u inovacijama i postavlja standarde u svojoj branši i ima 10 proizvodnih pogona u 8 zemalja svijeta. Neusporedivi kvalitet i izdržljivost Makita proizvoda vođeni su snažnim istraživačkim i razvojnim sposobnostima kompanije, te su zbog toga zaslužili povjerenje profesionalnih korisnika širom svijeta. Svakodnevno, u svim dijelovima svijeta, na radnim mjestima Makita prezentuje svoju snagu, performance i izdržljivost koju profesionalni korisnici zahtjevaju.

 

1958. godine – Prvi električni alat

1958. godinu obilježilo je predstavljanje prvog Makitinog električnog alata, prenosna blanjalica. Kasnije te godine Makita se unaprijedila kao specializovani proizvođač električnih alata uvođenjem prenosivog urezivača kanala ( žljebova ). Kasnije 1962. godine Makita prezentuje električni cikular ( kružna pila ) i električna bušilica.

1978. godina – Prvi prenosivi električni alat

Nakon 10 godina dizajniranja i testiranja da bi se osigurao kvalitet, Makita je predstavila prvu akumulatorsku prenosivu 7.2V bušilicu 1978. godine. Značajno ulaganje u istraživanje i razvoj je rezultirao povećanjem snage i vremena rada, smanjivanjem vremena punjenja i povećanjem izdržljivosti alata. Isti ovi atributi su ostali zaštitna obilježja Makitinog prenosivog alata. Do 1987. godine Makita je predstavila 15 različitih akumulatorskih alata i svi su oni koristili istu bateriju i punjač. Nešto kasnije Makita je izbacila 10 alata koji su koristili 9.6V bateriju.

Rana proizvodnja i sklapanje

Čak i kao relativno mlada kompanija, Makita je vrlo brzo počela masovnu proizvodnju i sklapanje uređaja koji su mogli zadovoljiti potrebe korisnika i potrebu za visokokvalitetnim alatom. Već do 1970. godine Makita je uspostavila jaku bazu za proizvodnju koja je rezultirala većom produktivnošću i povećanjem kontrole kvaliteta. Godine 1985. otvara se pogon u Americi ( Buford, Georgia ) gdje su se proizvodili i sklapali Makitini električni alati.

2004. godina – Prvi motor bez četikica

Makita je prva razvila motor bez četika za odvijače 2004. godine za potrebe odbrambene i vazduhoplovne industrije. Motorom bez četikca inženjeri su povećali vrijeme rada, snagu, brzinu i duži vijek trajanja alata. Makitin motor bez četkica bio je idealan za precizne radove koji zahtjevaju preciznost. Makita je 2009. godine proširila ovu tehnologiju na prvi 18V udarni čekić sa motorom bez četkica.

2015. Godina – Industrijski lider

Orginalna Makitina prenosiva blanja koja je predstavljena 1958. godine je bila predhodnik današnjoj 3-1/4” blanjalici, koja se moze naci na građevinskim i radnim mjestima širom svijeta. Dizajnerski i inzinjerski kontrast između ove dvije blanjalice očigledno demonstriraju Makitin konstantni napredak u inovacijama, što donosi nove i više efikasne solucije na radna mjesta.

2015. godina – Predstavljen 100. po redu alat iz LXT serije alata

Makita je 2005. godine predstavila 18V lithium-ionsku kategoriju alata, i do danas predstavlja najveću na svijetu liniju 18V akumulatorskog alata. 2015. godinu obilježava izlazak 100. Makitinog 18V alata koji napaja 18V Lithium-ionska baterija koja se najbrže puni u svojoj kategriji alata. Makitina proširena linija od 18V daje korisnicima više snage, duzi vremenski period rada i superijorniju ergonomiju, sa više mogućnosti nego ikad za prenosivi akumulatorski alat.

2021. godina – Prox d.o.o. postaje ovlašteni distributer i servis Makita alata

Firma PROX d.o.o. počela je s radom 1999. godine kao servis i licencirani dealer uređaja iz programa globalnog brenda profesionalnih uređaja i mašina STIHL i VIKING. Dugogodišnje iskustvo vlasnika u sevisiranju i prodaji uređaja iz STIHL programa, koje počinje još od 1992. godine, je rezultiralo kvalitetnim razumijevanjem potreba i želja svakog profila kupca te smo iz toga razlog odlučili u naš asortiman uvrstiti i Makita proizvode.

 

Kompletnu ponudu Makita uređaja i opreme možete pogledati klikom OVDJE:

 

Podijeli ovu objavu


Kymco skuteri