Prozračivanje travnjaka – zašto,kad i kako uraditi ?

Ako ste zainteresirani za to da vaš vrt izgleda sjajno, onda ste možda već čuli za prozračivač travnjaka. Ali što je zapravo to i je li prozračivanje vašeg travnjaka vrijedno truda?

Prema Cambridge rječniku, pojam “prozračivati” znači “koristiti mašinu ( alat ) za razbijanje i uklanjanje neželjene trave ili biljaka koje prekrivaju površinu travnjaka”.

Drugim riječima, ako imate travnjak prekriven starom – divljom travom ili korovom,prozračivanje je sjajan način da ga osvježite razbijanjem mahovine i puštanjem svjetlosti i zraka da dođu do trave.

Pored toga, mrtva trava ostavljena na travnjaku može blokirati vodu ili gnojivo da zaista prodru duboko do korijena vaše trave, sprečavajući dobar snažan rast potreban za postizanje travnjaka bujnog izgleda.

Ne trebate prozračivati travnjak svake sedmice – temeljit posao prozračivanja jednom ili dva puta godišnje trebao bi biti dovoljan, ali pazite da to ne radite u jeku ljeta. Travnjacima treba vremena da se oporave nakon prozračivanje, pa je najbolje to učiniti u fazi aktivnog rasta – bilo da je to rano proljeće,  ili kasna jesen. Samo pripazite da nije prevruće ili prehladno – ako, na primjer, u aprilu pogodi rani toplotni val, možda je najbolje da preispitate svoje planove, a kasni mraz trebao bi vas natjerati da dobro razmislite. Idealna je temperatura tla od oko 8 stepeni ili više.

Postoji nekoliko načina za prozračivanje, a opcija koju odaberete može ovisiti o tome koliko je velik vaš travnjak. Najjednostavniji je način koristiti sakupljač mahovine obložen oprugom i samo nabirati mahovinu ili slamu, ali ovo može biti prilično intenzivan trening i može potrajati ako imate posebno veliku baštu!

Ako ipak želite lakši život, postoje motorne opcije koje čine trik – naš benzinski prozračivač STIHL RL 540 dizajniran je s velikim vrtovima jer ima čvrste, fiksne oštrice koje vam pomažu da brzo i lako razbijete mahovinu ili slamu.

Ako imate manji vrt, možete pogledati naš AKU RLA 240 baterijski prozračivač . Ovaj model je dio našeg AK sistema alata koji koriste iste baterije. Takođe se standardno isporučuje sa zamjenjivim dodacima za prozračivanje i skidanje mahovine, tako da je lako ukloniti nakupljenu slamu i mahovinu sa travnjaka brzo i tiho!

 

Upozorenje – vaš vrt neće izgledati najbolje čim krene! Ali nemojte paničariti, ovo neće potrajati i vaša trava će vam zahvaliti na trudu nakon što je prođe malo vremena da se oporavi. Nakon toga kosilicom možete prijeći travnjakom (pobrinite se da postavka nije preniska) kako biste pokupili mrtvu travu ili mahovinu, a zatim ćete možda htjeti ponovno zasijati travu, pogotovo ako uočite oštećenja od izvađenog korova.

 

Na travnjak možete primijeniti i opće gnojivo kako biste ga brže oporavili. Pazite da ni travnjak ne presuši – ako se oni poznati aprilski pljuskovi ne ostvare, trebat ćete sami zalijevati travnjak i tada ćete za tren dobiti zeleni i zdravi travnjak.

Za više proljetnih savjeta za održavanje travnjaka, zašto ne biste pogledali naš video o Mow-Howu s profesionalnim vrtlarom, autorom i radio ličnošću Matthewom Biggsom.

Podijeli ovu objavu


Kymco skuteri